Петко Ношков

 

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ОТ БУРГАСКА ОБЛАСТ ЩЕ ИМАТ ЛИ СВОЙ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ В СЛЕДВАЩОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ?

 

Този свой представител земеделците трябва да го извоюват в лютата конкуренция на предстоящите парламентарни избори. Главният секретар на БЗНС-НС, г-жа Мозер ще води листата на коалицията БНС в гр.Бургас. Социолозите за сега, в по-голямата си част, не дават големи надежди за прескачане на бариерата на коалицията БНС. И ако те се окажат верни, което не е изключено, земеделците от Бургаска област ще изживеят голямото си разочарование от факта, че няма да имат свой представител в 40-то народно събрание. Разочарованията на земеделците вървят едно след друго и пред изборите те излизат съвсем не мобилизирани както би трябвало да бъде. Имам предвид обстоятелството, че голяма част от редовите земеделци бяха настроени, че ще се случи чудото преди изборите и най-после земеделците ще излезем обединени и единни, но за съжаление не стана така. Тези от тях, които носят горчилката от пропуснатия исторически шанс за обединение няма да гласуват за г-жа Мозер и за коалицията БНС. Преди няколко дена срещнах д-р Хърков, наш голям земеделец, който работи в нашата поликлиника и познайте какво ми каза. Каза ми, че няма да гласува този път по партийно му и ще изневери на БЗНС-НС, на партията, на която е член. По всяка вероятност ще гласува за ОДС. Срещам и други членове на БЗНС-НС, които заявяват, че ще гласуват за ОДС. И ако това явление се случва със земеделци откъде ще дойдат гласовете на г-жа Мозер--вероятно се очаква симпатизантите на ССД и ВМРО да гласуват масово за да имат земеделците депутат. Тези две формации, с които сключи коалиция г-жа Мозер не са с такъв голям потенциал в Бургас, за да извоюват депутатско място. Но такъв е изборът на госпожа Мозер и тя ще носи в предизборната борба всички негативи от разединението ни. В Бургас земеделците ще гласуват вероятно двупосочно-едните за БЗНС, обединен респективно с ОДС, а другите за БНС. Две са и формациите които представляват земеделците в Бургас:на БЗНС, с областен председател адвокатката Галя Трифонова, потомствена земеделка и председател на Управителният съвет на БЗНС и върла привърженичка на обединението. И на БЗНС-НС, с областен председател Георги Станилов, депутат избран с листата на ОДС, член на ПП на БЗНС-НС и президент на транспортна фирма, учител по професия. Върл противник на обединението и контактите с другите земеделци. Той, също така и със седесарите, не е провел по времето на мандата си нито една среща. На Яни Янев хората тук в Бургас са малобройни и тяхната роля в предизборната обстановка ще е малка.

Така разединени за кой ли път тръгваме на избори. Една 106 годишна организация, която имаше пуснати дълбоки корени сред народа пак разпокъсана, без свой собствен глас, без самостоятелно лице, ще бъде наново под похлупака на политиците. Защо се питаме, тогава българското село е в такова окаяно състояние? За кого от тях ще гласуват селяните от Бургаския край, защото България не е само градска, но тя има все още села и в тези села има гласоподаватели от които също зависят много неща. В селата останаха да живеят възрастни хора, младите са много малко. Например в Карнобатска община училища има само в шест села, останалите 24 села са на изживяване. Тези села са в упадък, те вече умират и в тях няма никакъв стопанско-икономически признак за напредък.

Земеделският съюз, от забраната му през 1947 г. до днес, не притежава никакви политически и икономически лостове за подобряване на благосъстоянието на тези села. По тази причина БЗНС е чист и неопетнен и не опорочен от властта и не носи отговорността за гибелта на селата на България. Днес тези села в Карнобатско се управляват от комунистически общински кмет и естествено в голямата си част от селски кметове комунисти и то не в момента само, а от десети ноември до сега и нито един от тези хора не казват:Къде сгрешихме за да се стопи селото и да бягат от него? Те вярваха и вярват и в момента в тоталитарното командно-административно планово, социалистическо стопанство. Те са градили него, но не осъзнават и не искат да си признаят, че именно то унищожи българското село. А какво са градили българските земеделци, нашите предшественици, в условията на частна собственост, за да разберем, пак за кой ли път трябва да се върнем към миналото си.

Областното ръководство на БЗНС-Н.Петков на Бургаска област преди 1947 г., ръководено от председателят си Кръстю Атанасов Андреев и секретарят му популярният адвокат, доктор на юридическите науки Никола Ханджиев, ,Страти Димитров, д-р Борис Ненов, Руси Пейчев, Слави Марков инж. агроном  и младежкият лидер, председател на ЗМС Георги Кръстев в голямата си част е познато на населението повече като стопанско –икономическо отколкото на политическо. През своя мандат председателят Кръстю Атанасов гордо заявяваше, че създава и участвува в учредяването на тридесет потребителни, всестранни, кредитни кооперации. Председател е на Районният кооперативен съюз, член е на ръководството на Земеделската камара. Стопанско-икономическата функционалност на това ръководство се обуславя от факта, че цялото това ръководство е участвало активно в учредяването на структури в защита интересите на селянина и когато дойдат изборите, той--Великият чичо селянинът--е давал гласът си за този който е бил в негова защита.

Днес ситуацията е коренно различна. Днес, стопански дейци-земеделци няма, стопанско-икономическият характер на БЗНС е изместен от партийния, от партизанстващият, по лесният-да плямпаш и нищо да не правиш и да печелиш депутатска заплата. Постепенно, БЗНС се слива с файтонджийските партии борещи се само за власт и пари и паразитиращи на гърба на своя народ, без да допринасят нещо за добруването му. Днес, БЗНС няма свой представител в Земеделската камара в Бургас. Веднага след като група земеделци я възстановиха в нея се внедриха комунисти и я завладяха изцяло и сега тя се оглавява от най-върлият противник на частната собственост, бившият председател на ОАПС, доц. Иван Михов, който пишеше концепциите за” поясите” на Бургас и ликвидирането на мандрите, мелниците по селата, зеленчуковите градини и пр.

Така стои и въпросът с Районния кооперативен съюз. Той също е комунистически. Неговите служители в селските потребителни кооперации също са си комунисти. Така стои въпросът и със земеделските борси и складовете на едро. В тях ще видите и ще намерите бивши председатели на ТКЗС-та, АПК-та, герои на соц. труд, партийни секретари и членове на ОК на БКП. Тук изобилието на номенклатурни кадри е голямо тъй като те бяха създадени планово по указ 56 с изричната инструкция за овладяване на икономическата власт и то най-вече пазарите на едро, за да се диктуват смразяващи цени на продуктите отвращаващи хората от демокрацията и демократичните реформи. Тези примери считам, че са достатъчни да се разбере, че народностният характер на БЗНС, неговата обвързаност в стопанския живот трупащо му дивиденти при едни избори го няма и трябва да се разчита на устната и общонационална пропаганда за да се спечели демократичната общественост на своя страна което е много по-трудно и непредсказуемо.

 

▲▲▲